EP06: Reisen til ‘Sampheng’ for Kong Rama VIII med sin yngre bror

For snart 75 år siden, besøkte Kong Ananda Mahidol (Kong Rama VIII) og hans yngre bror (Kong Rama IX) Sampheng, 3. juni 1946. Det var et av deres viktigste oppdrag i Thailand etter at de hadde kommet tilbake til Thailand for andre gang, 5. Desember 1945.

Før avreise til Sampheng oppstod det en bevegelse fra kinesere i Thailand som uttrykte sin misnøye mot den thailandske regjeringen. Årsaken var at thailand ble tvunget til å være i allianse med japan, på slutten av den andre verdenskrigen da Japan ble beseiret. Thailand måtte overholde visse vilkår til de allierte. Et av disse vilkårene var at den kinesiske hæren skulle sende tropper til Thailand for å avvæpne japanske soldater. Den thailandske regjeringen var bekymret for nasjonal sikkerhet og ville gjerne bytte side til de allierte. Derfor ba regjeringen de japanske soldatene å legge ned våpnene til Herr Louis Mountbatten, sjefen for den britiske hæren i det fjerne Østen. Dette skapte misfornøyd hos kinesere. Under denne perioden hadde Kina gitt statsborgerskap til kinesere som var født utenfor landet. Det førte til nasjonalisme blant det kinesiske folket i Thailand, og skapte veldig misnøye hos kinesere i Thailand.

Kineserne som bodde i Yaowarat, Ratchawong og Sampheng uttrykte sine følelser av nasjonalisme ved å dekorere butikker og hus med kinesisk flagg. Det var bevis på at de ikke var thailendere, men kinesere. I tillegg var det flere hendelser med angrep på thailendere i disse områdene, kjent som ‘Lia Pa’ hendelsen. Stengning av butikker og streik av kinesiske arbeidstakere førte til produktmangel på markedet. Det skapte konflikt mellom thailendere og kinesere i Thailand. På grunn av disse hendelsene, bestemte Kong Rama VIII at han ville besøke Sampheng, men den thailandske regjeringen var mot dette, og var redd for at det ville bryte tradisjonen. Kong Rama VIII beordret sekretæren å sende en bekreftelse på hans avgjørelse til regjeringen. Dette var fordi Kong Rama V og Kong Rama VI hadde allerede besøkt området tidligere. Derfor ble det innført reiseplan den 3. juni i 1946 for å besøke kinesere som bodde i Sampheng. Da kineserne hørte den gode nyheten, ble de veldig glade. De gjorde området rent og dekorerte det fint til kongens ankomst.

Da Kong Rama VIII og hans yngre bror ankom stedet, hilste de på ordføreren i Phra Nakhon som introduserte representanten sin fra den kinesiske handelsforeningen til kongene. Hans majestet og hans yngre bror observerte Samphengs innbyggeres hverdagsliv. Samphengs innbyggere satte opp 7 boder til kongelig seremoni, og dekorerte dem med trikolor flagg som ble utrolig vakkert. Langs begge sider av veien kom det mange fra lokabefolkningen til området for å hilse på kongene. Da kongene reiste til utkanten av Sampheng området, besøkte de flere viktige steder i nabolaget, inkludert Tianan sykehus, og den kinesiske handelsforeningen på Sathon området. Der hadde kongene lunsj med den kinesiske foreningen. Deretter var de innom Poh Teck Tung forening og Hua Chiew sykehus før de dro tilbake til slottet på kvelden.

Reisen til ‘Sampheng’ for Kong Rama VIII og hans yngre bror, skapte et sterkt bånd mellom thailendere og kinesere. Det var den utroligste kongelig velsignelse for thailendere med kinesiske røtter. Thailendere med kinesisk avstamning har skapt lojalitet og respekt for den thailandske konge helt fram til nå.

Referanse: Chaoprayanews

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

MAIN MENU

This Website or its third-party tools process personal data (e.g. browsing data, IP addresses) and use cookies or other identifiers, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes explained in the Cookie Policy.  It’s completely your choice to control your cookies.

Please read our Privacy Policy and Cookie Policy carefully before you start to use this Website. By continuing using this Website or by clicking “I ACCEPT” when this option is made available to you, you accept and agree to be bound and abide by our Privacy Policy.

If you do not want to agree to the Privacy Policy, you must not access or use the Website.