EP02: ‘Whai’: New Normal thaihilsen

#newnormalthaihilsen

“Metta, for å hilse veldig pent og ordentlig må du bruke ‘Whai’. Fordi ‘Whai’ er høflig og unikt for thailandsk kultur. Når du hilser på denne måten, og sier ‘Sawasdee kha’ med et smil, da vet man at du er thai”.

Det var min mor som lærte meg dette da jeg var liten. Hun viste meg hvordan man skulle hilse smilende med ‘Whai’. Mor hilste veldig pent. Jeg øvde ofte foran speilet slik at jeg kunne gjøre det like bra som henne. Jeg vil gjerne vise at jeg er thai, akkurat som min mor.

Jeg ville undersøke mer om ‘Whai’. Derfor søkte jeg på internett og fant ut ‘Whai’ stammer fra thailandsk kultur som går flere 100 år tilbake. På denne måten viser man respekt for hverandre. Man kan formidle dette som en hilsen, takk, eller som farvel.

Hvordan hilse med ‘Whai’?

Man holder håndflatene mot hverandre med fingrene tett sammen og løfter hendene til hilsen. Hendenes overside buer litt. Ikke så mye som en Lotus knopp, og heller ikke flatt som et blad. Man skal løfte hendene sine til forskjellige nivåer i forhold til personens posisjon i samfunnet, eller alder. Når noen hilser deg med ‘Whai’, må du ta imot dette ved å løfte dine hender og holde dem tett sammen til ditt bryst. Deretter bøyer du ditt hode lett til en mild velkomsthilsen. Jeg øvde på ‘Whai’ flere ganger. Min mor sa at jeg var veldig flink og at jeg gjorde det veldig pent, men jeg syntes ikke det. Jeg tenkte at hun sa dette for å oppmuntre meg. I tillegg vet jeg at man kan hilse med ‘Whai’ i forskjellige 3 nivåer.

Nivå 1: For å respektere Buddha. I dette nivået må man bøye hodet og holde tomlene midt mellom øyebrynene. Pekefingrene berører pannen. Ansiktet ditt skal stå i parallelt med gulvet og ryggen være bøyd.

Nivå 2: For å respektere de eldre, eller folk med høy posisjon i samfunnet, f.eks munker. I dette nivået gjør man likt som det første nivået, men tomlene mot nesen, og pekefingrene mellom øyebrynene.

Nivå 3: For å respektere allmenheten og likemenn. Man skal løfte hendene og bukke lett med bøyd rygg. Tomlene møter haken og pekefingrene berører nesen.

‘Whai’ hilsen utgjør del av Thailands kulturelle identitet. Selv om det er mange land i Asia som også hilser eller har hilst tilsvarende, f.eks. India, Sri Lanka og Kina, så er ‘Whai’ unikt og forskjellig i thailandsk kultur. I Thailand regnes ‘Whai’ som nonverbal kommunikasjon, eller som kroppsspråk. Det indikerer respekt, ydmykhet og høflighet.

Koronavirus smitter gjennom dråpesmitte, ved direkte og indirekte kontakt. For å forebygge smitte, må man holde minst en meter avstand til andre. Hilsen ved håndtrykk må også unngås. Flere land begynner å hilse ved ‘Whai’ som en del av den nye hverdagen, «New Normal».

Jeg tror at mange kan føle seg litt sjenert første gang de hilser med ‘Whai’, men de føler varme i hjerte når de gjør det. Jeg vil gjerne takke moren min for at hun lærte meg om vår vakre og unike thailandske kultur. Uansett hvor vi bor i verden, er vi stolte av vår fantastiske kultur og vårt land, ‘Smilets land’.

Tusen hjertelig takk for oppmerksomheten.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

This Website or its third-party tools process personal data (e.g. browsing data, IP addresses) and use cookies or other identifiers, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes explained in the Cookie Policy.  It’s completely your choice to control your cookies.

Please read our Privacy Policy and Cookie Policy carefully before you start to use this Website. By continuing using this Website or by clicking “I ACCEPT” when this option is made available to you, you accept and agree to be bound and abide by our Privacy Policy.

If you do not want to agree to the Privacy Policy, you must not access or use the Website.

powered by